Έξτρα αυξήσεις στις συντάξεις «χτίζουν» οι πρώτοι 78.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι που δήλωσαν την απασχόλησή τους στον ΕΦΚΑ με τον νέο νόμο που ισχύει από 1 Ιανουαρίου 2024 που τους επιτρέπει να λαμβάνουν ολόκληρη τη σύνταξη.
Τα οφέλη που θα έχουν ανάλογα με τα έτη απασχόλησης, το μισθό και τις εισφορές που καταβάλουν φαίνονται στους πίνακες που επεξεργάστηκε και δημοσιεύει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος:
Η αύξηση μπορεί να είναι μικρή για απασχόληση ενός ή δύο ετών, αλλά δεν είναι διόλου αμελητέα αν σκεφτεί κανείς, πρώτον, ότι θα είναι μόνιμη και, δεύτερον, ότι δεν συμψηφίζεται με τυχόν προσωπική διαφορά, δηλαδή είναι καθαρό κέρδος που περνάει στην τσέπη.
Ο μηχανισμός για τον υπολογισμό των προσαυξήσεων στις συντάξεις των εργαζόμενων συνταξιούχων θα είναι έτοιμος από τον ΕΦΚΑ ως το τέλος του 2024 και οι πρώτες αυξήσεις που θα πάρουν οι συνταξιούχοι από τα «ένσημα» της απασχόλησής τους αναμένονται τον Ιανουάριο του 2025.
Σύμφωνα με το Νόμο 4670/2020, η προσαύξηση καταβάλλεται με δήλωση ή συνέχιση απασχόλησης από 1ης/1/2017. Το λογισμικό για τις έξτρα αυξήσεις θα έπρεπε να λειτουργεί ήδη, πλην όμως έμεινε πίσω (σχεδόν εγκαταλείφθηκε), καθώς οι προτεραιότητες του ΕΦΚΑ ήταν η έκδοση εκατοντάδων χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων, αφού η επίσπευση της έκδοσής τους χρηματοδοτούταν από τα δάνεια των Μνημονίων.
Όσοι συνταξιούχοι δήλωναν απασχόληση από το 2017 και μετά θα πάρουν την αύξηση που τους αναλογεί για τα έτη που εργάστηκαν με αναδρομικά έως και 8 ετών, ανάλογα με το πότε διέκοψαν την απασχόλησή τους.
Για παράδειγμα:
Προσοχή: Η έξτρα αύξηση στη σύνταξη, όπως και τα αναδρομικά καταβάλλονται από την ημερομηνία που ο εργαζόμενος συνταξιούχος θα υποβάλει αίτηση για την προσαύξηση έχοντας διακόψει την απασχόλησή του.
Με το προηγούμενο καθεστώς οι περισσότεροι από τους συνταξιούχους που εργάζονταν απέφευγαν να το δηλώσουν γιατί τους κοβόταν η σύνταξη κατά 30% και πιο παλιά κατά 60%.
Η κατάργηση της ποινής στη σύνταξη με το Νόμο 5078/2023 «φανέρωσε» υπερδιπλάσιους εργαζόμενους συνταξιούχους σε σύγκριση με το παρελθόν, καθώς από 36.000 που δήλωναν την απασχόλησή τους (έστω και με την ποινή μείωσης της σύνταξης) οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι έφτασαν ήδη τους 78.000 και είναι θέμα ημερών να ξεπεράσουν τους 80.000.
Οι εκτιμήσεις που κάνουν αρμόδια στελέχη του ΕΦΚΑ και του υπουργείου Εργασίας είναι ότι οι συνταξιούχοι που απασχολούνταν στο παρελθόν χωρίς να το δηλώνουν έφταναν τους 100.000 και αυτόν τον αριθμό περιμένουν να δουν να δηλώνεται στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ σταδιακά μέσα στο 2024.
Η προσαύξηση σύνταξης θα υπολογίζεται με τρία βήματα ως εξής:
1ο βήμα, ο υπολογισμός μέσου μισθού. Εστω ότι ένας συνταξιούχος εργάζεται για το διάστημα από 1ης/1/2018 έως και 30/12/2024 και πραγματοποιεί χρόνο ασφάλισης μετά τη συνταξιοδότηση 7 έτη. Για τον υπολογισμό της προσαύξησης της σύνταξής του, θα αθροιστούν οι αποδοχές των ετών 2018 έως 31/12/2024 και θα διαιρεθούν με τους αντίστοιχους μήνες ασφάλισης ώστε να βγει ο μέσος όρος των αποδοχών ανά μήνα. Εστω ότι οι μέσες μηνιαίες του αποδοχές είναι 1.000 ευρώ.
2ο βήμα, ο υπολογισμός του ποσοστού αναπλήρωσης. Για κάθε έτος απασχόλησης ο συνταξιούχος παίρνει προσαύξηση με ποσοστό αναπλήρωσης 0,77%. Στο παράδειγμά μας, τα 7 έτη απασχόλησης θα πολλαπλασιαστούν με 0,77% και θα προκύψει ποσοστό αναπλήρωσης 5,39%.
3ο βήμα, ο υπολογισμός της προσαύξησης. Στο τρίτο και τελευταίο βήμα ο μέσος μισθός πολλαπλασιάζεται με το ποσοστό αναπλήρωσης για όλα τα έτη απασχόλησης και προκύπτει η έξτρα αύξηση στη σύνταξη. Στο παράδειγμά μας έχουμε 1.000 ευρώ x 5,39% = 53,9 ευρώ, έξτρα αύξηση σύνταξης. Η αύξηση προστίθεται στη σύνταξη που ήδη λαμβάνει ο δικαιούχος, είτε αυτή έχει απονεμηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4387/2016 είτε πρόκειται για σύνταξη που επανυπολογίστηκε.
Επειδή η αύξηση σύνταξης λόγω απασχόλησης προέρχεται από πραγματικό χρόνο ασφάλισης, δεν θα συμψηφίζεται με τυχόν προσωπική διαφορά που έχουν οι συνταξιούχοι από τον επανυπολογισμό.
Πηγή: athensvoice
Βρίσκεστε εκτός Αττικής;
Μπορεί να κανονιστεί βιντεοδιάσκεψη σε όποια από τις γνωστές πλατφόρμες
σας εξυπηρετεί για να διερευνήσουμε την υπόθεση σας.
isyntaxi.gr Copyright 2024 © All Right Reserved
Logo & Web Design / Development by smartgraphic | creative studio