Τι προβλέπει η νομοθεσία
Σύμφωνα με τη νομοθεσία (ν.4387/2016), ο υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών θα γίνεται με τον δείκτη μεταβολής μισθών και όχι με τον δείκτη τιμών καταναλωτή, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Από το 2002 και μετά, οι συντάξιμες αποδοχές αναπροσαρμόζονται με τη μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή.
Αυτό σημαίνει ότι από την επόμενη χρονιά οι συντάξιμες αποδοχές, που αποτελούν τη βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης, θα αυξάνονται με το ποσοστό αύξησης του δείκτη μισθών. Για παράδειγμα, αν το 2025 ο δείκτης μισθών καταγράψει αύξηση 3,5%-4%, αυτό το ποσοστό θα αυξήσει και τον μισθό που θα ληφθεί υπόψη για την ανταποδοτική σύνταξη όσων αποχωρήσουν το 2026.
Παράδειγμα υπολογισμού
Έστω ότι ένας ασφαλισμένος το 2026 συμπληρώνει τις προϋποθέσεις για πλήρη σύνταξη (ηλικία τουλάχιστον 62 ετών και 40 χρόνια ασφάλισης). Αν το 2002 ελάμβανε 800 ευρώ μισθό και το 2025 ελάμβανε 1.300 ευρώ μισθό:
-> Με τον παλιό τρόπο υπολογισμού: Αν το 2025 ο πληθωρισμός κλείσει στο 2,8%, οι συντάξιμες αποδοχές θα είναι 1.280 ευρώ, και η κύρια σύνταξη 1.075 ευρώ (μικτά).
-> Με τον νέο τρόπο υπολογισμού: Αν η αύξηση του δείκτη μισθών είναι 4%, οι συντάξιμες αποδοχές θα είναι 1.300 ευρώ, και η σύνταξη που θα λάβει θα είναι 1.082 ευρώ, δηλαδή αυξημένη κατά 0,7%.
Οι επιπτώσεις του νέου συστήματος
Οι διαφορές, όπως τονίζουν οι ειδικοί, θα είναι αμελητέες τα πρώτα χρόνια, αλλά μετά από 5-6 χρόνια εφαρμογής, οι συντάξεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 5%-10%.
Το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται από την πορεία των μισθών, η οποία είναι συνάρτηση του ρυθμού ανάπτυξης. Όσο υψηλότερες είναι οι αυξήσεις μισθών, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ποσοστό αύξησης των συντάξιμων αποδοχών, με ένα μέρος της αύξησης να περνά στην ανταποδοτική σύνταξη.
Προσοχή! Ο δείκτης μεταβολής μισθών επηρεάζει το ποσό της σύνταξης που απονέμεται και όχι την ετήσια αύξηση των συντάξεων. Η ετήσια αύξηση θα συνεχίσει να προσδιορίζεται με τον ίδιο μαθηματικό τύπο: (ποσοστό ανάπτυξης + πληθωρισμός) / 2.